Мајстори амбијента: Храмови тишине и мира / музика Хиросхи Иосхимура

Хиросхи Иосхимура, отац јапанског амбијента, био је човек рафиниран на сваки начин

Музика инспирисана свемиром. Музика инспирисана водом. У плутању. Не размишљам. У лепоти ствари које падају. Сцене у прозорима. Унутрашње сцене Зрачна ништавина, шуњата и негативна онтологија из Кјота. Филозофија контемплације и меланхолије. Време које пролази. Музика која траје. Музика Хиросхи Иосхимура једно је од великих дела у историји амбијента, блистав допринос контемплативном животу.

Иохсимура се сматра зачетником амбијента у Јапану, једној од земаља у којој је више вуче стекло ову музичку струју која укључује електронску музику у одређене аспекте који су претходно били повезани са културолошком или класичном музиком како би створили нови популарни, меланхолични и контемплативни жанр . Јошимура, који је умро у 60. години од рака, 2003. године преузео је утицаје попут Брајана Еноа и Ерика Сатија и створио сопствене тихе пејзаже, препуне њежних мелодија и природних звукова, понекад разбијених електронским фреквенцијама које сугеришу анђеоске присутности.

Иохсимура није био само сјајан "еколог"; Био је изузетан визуелни и концептуални уметник и академик на разним универзитетима. Његова музика открива ову културу, развој не само музичких тема, већ и идеја и питања која отварају просторе за нове перспективе. Минимална џунгла у којој је свака животиња део савршене и нежне симфоније која води ка размишљању о нечему безвременском.

Када је компоновао Мусиц фор Нине Пост Цардс, један од својих класичних албума, Иосхимура је написао: "Бићу срећан ако, када уживате у овом албуму, околну сцену будемо видели у суптилно различитом светлу." Одређена музика открива свет у новом светлу.

Дискографија:

Музика за девет разгледница (1982)
Пиер & Лофт (1983)
А ・ И ・ Р (Аир Ин Ресорт) (1984)
Греен (1986)
Соундсцапе 1: Сурроунд (1986)
Тиц け さ の 本 (Статички) (1986)
Флора (1987)
Мокра земља (1993)
Фаце Мусиц (1994)
Тиха шума (година) (1998)
Четири разгледнице (2004)
Софт Ваве за аутоматску музичку кутију (2005)

Из ове исте серије прочитајте:

Мајстори амбијента : Харолд Будд

Мајстори амбијента : Брајан Ено и музика бесконачности